Autorijschool Alblasserwaard

Dé autorijschool van Alblasserdam en omstreken......

03.01.2017

Bob jij of Bob ik? 15 jaar actief en succesvol!

bob.jpg
Verkeerscampagne ‘Bob’ bijna 15 jaar actief
Afgelopen dertien december 2016 heeft de landelijke verkeerscampagne Bob zijn 15 jarige jubileum gevierd. Deze BOB campagne heeft tot belangrijk doel om weggebruikers bewust te maken van de grote gevaren van het rijden onder invloed van alcohol. Is deze opzet geslaagd?

Onder invloed
Het gebruik van alcohol in het verkeer is een zeer hardnekkig probleem. Alcohol is nl één van de belangrijkste factoren in verkeersongevallen. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten wel een afname op dit gebied zien. Echter zorgen bestuurders die onder invloed aan het verkeer deelnemen nog steeds voor ongeveer 75 tot 140 verkeersdoden in ons land.

Bob jij of Bob ik?
Het idee voor de campagne is afkomstig van onze zuiderburen, België. Daar werd in 1995 door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid een soortelijke campagne ingezet. Nederland ontwikkelde in 2001 vervolgens een eigen variant onder de slogan ‘Bob jij of Bob ik?’.

De resultaten
De campagne wist al snel aan populariteit te winnen en de term ‘Bob’ kwam zelfs in de Dikke Van Dale met de omschrijving: “iemand die tijdens het stappen geen alcohol drinkt om zo zijn vrienden naar huis te kunnen rijden: wie is vanavond de bob?” Naast een vermelding in het woordenboek is ook de situatie op de weg gelukkig veranderd. Het aantal overtreders is namelijk gehalveerd sinds de start van de campagne 15 jaar geleden. In 2015 had 1,7 procent van de gecontroleerde automobilisten teveel gedronken, in 2002 was dit nog “maar” vier procent.

Alcohol op de weg
Ondanks deze succesvolle campagne rijden er desondanks jaarlijks nog tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders rond in het verkeer. Minister Schultz gaf aan dat ze zich naast handhaving en educatieve maatregelen in blijft zetten om het rijden onder invloed nog verder af te laten nemen.

https://www.facebook.com/AutorijschoolAlblasserwaard

Admin - 16:38:52 @